Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σεξουαλικών Προβλημάτων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Τι είναι σεξολογία? Πότε να πάω στο σεξολόγο και τι είναι η σεξουαλική υποστήριξη? Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος στη θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων?

Ένα συχνό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια –παντρεμένα και μη- είναι τα σεξουαλικά προβλήματα των δυο συντρόφων. Αυτά μπορεί να αφορούν τον κάθε ένα χωριστά, κατ’επέκταση όμως αφορούν πάντα την ερωτική επαφή και των δυο. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού πλήττεται ισχυρά και το γεγονός αυτό με τη σειρά του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική δομή της σχέσης τους.

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν έχουν «ηλικία», ούτε φύλο και αφορούν δυνητικά όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους. Μπορεί κατά συνέπεια να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του και σε οποιαδήποτε φάση της ερωτικής συνεύρεσης: τη σεξουαλική διέργεση, την επαφή, τον οργασμό και γενικότερα την σεξουαλική επιθυμία (libido).

Δυστυχώς, ενώ πολλοί άνθρωποι – άνδρες και γυναίκες- βασανίζονται από τέτοιου είδους προβλήματα, δυσκολεύονται να τα παραδεχθούν και ακόμη περισσότερο να μιλήσουν για αυτά και να τα επικοινωνήσουν ακόμα και με τον/την σύντροφο τους.

Τα σεξουαλικά προβλήματα που απασχολούν ένα άτομο τις περισσότερες φορές εμφανίζονται με ένα κλινικο-παθολογικό σύμπτωμα (το οποίο συνήθως είναι η σωματοποίηση μιας ψυχολογικής σκέψης!). Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, συνέπεια των σκέψεων αυτών είναι:

  • Πρόωρη ή καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτωση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Δυσκολία οργασμού και διαταραχές πόνου
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Έλλειψη σεξουαλικής αυτοπεποίθησης

Η κατεύθυνση της σεξουαλικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας είναι διττή και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες:

Α) Να ενημερώσει τον θεραπευόμενο λύνοντας τυχόν απορίες που υπάρχουν, να τον διευκολύνει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί την σεξουαλικότητα του, το σώμα του, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Β) Στις περιπτώσεις των σεξουαλικών δυσλειτουργιών σκοπός των θεραπευτικών συναντήσεων είναι η εστίαση στις πολύ προσωπικές ανάγκες (βάση του ιστορικού) του κάθε θεραπευόμενου, με σεβασμό και εχεμύθεια, προκειμένου να επιλυθούν τα ψυχολογικά προβλήματα που μπλοκάρουν την σωματική λειτουργία με απώτερο στόχο μία ενεργή και υγιή σεξουαλική ζωή!

Mην ξεχνάτε ότι η άγνοια, σε συνδυασμό με την απειρία και την παραπληροφόρηση (π.χ. από τις υπερβολικές διηγήσεις των φίλων, κάτι που δεν αποτελεί… μόνο ανδρικό προνόμιο), πολλές φορές διογκώνουν το φόβο και τους προβληματισμούς των ανδρών και των γυναικών για το σεξ.

Είπαν για εμάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Comments are closed.