Ο γονεϊκός ρόλος, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι αξίες και η σημασία τους είναι η θεματική περιοχή που κυρίως διαπραγματεύεται η συμβουλευτική γονέων. Οι σχέσεις γονιού-παιδιού και τα προβλήματα ή οι προβληματισμοί που προκύπτουν στην αδιάκοπη εξέλιξή της.

Από τα πρώτα χρόνια ως την εφηβεία, αλλά ακόμη και πιο μετά (ένας γονιός δεν παύει να αισθάνεται έτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών του) οι γονείς συναντούν δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες μερικές φορές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική γονέων ή η οικογενειακή συμβουλευτική επιχειρεί να βοηθήσει σε δυο κατευθύνσεις:

  1. Να βρίσκουμε κάθε στιγμή το στίγμα του ρόλου μας, τις ευθύνες, τις αξίες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες που μπορεί να έχουμε και πώς όλα αυτά μεσολαβούν στην σχέση μας με τα παιδιά.
  2. Να αντιληφθούμε καλύτερα, να κατανοήσουμε και να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας, την αναπτυξιακή τους ορμή, την αντιληπτική τους ικανότητα, την εγγενή τους τάση για αυτοπραγμάτωση, χαρίζοντάς τους έτσι το μεγαλύτερο ίσως δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός: την αγάπη του και την άνευ όρων αποδοχή του.

Βιβλιογραφία

Ο χώρος μας

Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης βρίσκεται στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής και εξυπηρετεί εξίσου:

  • την περιοχή των βορείων προαστίων: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Ψυχικό, καθώς και Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαρούσι και Κηφισιά (μέσω των λεωφόρων Μεσογείων, Κλεισθένους και την Αττική Οδό: έξοδοι Ε15, Υ4 και Υ6)
  • την ανατολική αττική: Γέρακας, Παλλήνη, Γλυκά Νερά καθώς και οι όμοροι δήμοι, Ραφήνα – Πικέρμι, Σπάτα – Αρτέμιδα (Άρτεμις), Νέα Μάκρη – Μαραθώνα, Παιανία – Κορωπί – Κερατέα και Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη (μέσω των λεωφόρων Μαραθώνος, Λαυρίου και Αρτέμιδος-Σπάτων)